17. Svetovni čipkarski kongres OIDFA letos v Sloveniji - Tina Koder

Ljubljana, 24. junija 2016

  • kreaciji tina koder 2016

Slovenija je bila izbrana za gostiteljico tokratnega, že 17.svetovnega kongresa Svetovnega združenja za šivano in klekljano čipko (OIDFA). Glavnina dogajanja se je odvijala v Ljubljani, na Gospodarskem razstavišču kot osrednjem prizorišču kongresa, obiskovalce pa je pot vodila tudi v vsa glavna slovenska čipkarska središča (Idrija, Žiri, Železniki,...), kjer jih je prav tako pričakal bogat strokovni program.

Sama sem v kongresnih dejavnostih aktivno sodelovala na različne načine, tudi s predstavitvijo na modni reviji in pripravo predavanja. Več o tem v nadaljevanju.

Revija Čipkasti modni spektakel

  • kreacija dame in cipke
  • kreacija dame in cipke tina koder

V petek 24. junija 2016 je v okviru 17. svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala modna revija večernih kreacij z idrijsko čipko.

Na njej je svoje delo predstavilo 14 uveljavljenih slovenskih modnih oblikovalcev, poleg mene še: Borut Šulin, Damiana B. Logar, Damijana Marinič Gerbec (Atelje Dada), Irma Vončina, Maja Štamol Droljc, Marita Wrong, Modni atelje Lidija (Lidija Anzelm in Urška Guček Pagon), Mojca Celin, Petja Berginc, Stanka Blatnik Blagotinšek, Tanja Zorn Grželj, Tjaša Škapin in Urša Drofenik.

Dolgoletno sodelovanje med Oddelkom za oblikovanje tekstilij in oblačil in Društvom klekljaric idrijske čipke je bilo predstavljeno v kreacijah študentk modnega oblikovanja, ki so bile obogatene s sodobno idrijsko čipko, navdih zanje pa so črpale iz življenjskega stila najstniških idolov (glasbenikov, športnikov, blogerjev…).

  • slika 107
  • kracija dbl

Moji dve kreaciji sem poimenovala „Dame in čipke“, saj se poigravata z nostalgično žensko silhueto preteklih stoletij, zlasti s podobo korzeta oz. spodnjega oblačila, ki v mojih kreacijah postane zgornji del večerne obleke. Oba zgornja dela sta v celoti klekljana - vzorec za čipko sem risala po kroju in ga naknadno sestavila s šivanjem – za klekljanje pa sem uporabila debel lanen sukanec, ki daje kreacijama nekoliko rustikalen videz in vtis povečanega merila čipke.

Poleg čipk za svoji dve kreaciji sem oblikovala tudi čipko za kreacije Damiane Bitežnik Logar (na fotografijah - rdeča in črna) in Tjaše Škapin.

Predavanje Iz narave v čipko

V soboto, 25.junija 2016 sem številnim udeležencem 17.svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA predavala na temo Iz narave v čipko. V približno polurnem predavanju sem izpostavila tesno povezanost čipke z naravo in naravnimi oblikami. V prvem delu predavanja smo se na kratko sprehodili skozi zgodovino klekljane in šivane čipke in njunega upodabljanja naravnih motivov, v drugem delu pa smo se srečali še s sodobnim, avtorskim ustvarjanjem v čipki, ki svoj navdih - še vedno - najpogosteje išče prav v naravi. To vsekakor velja tudi za moje delo, ki sem ga v predavanju podrobneje predstavila.  

 

 


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024