Oblikovanje podobe 41.Festivala idrijske čipke

Idrija, 16.-18. junij 2023

Festival idrijske čipke vsako leto pospremi unikatna podoba, ki povzema rdečo nit festivala in vizuelno učinkovito predstavlja in promovira dogodek v javnosti.

Letos so na Zavodu za turizem Idrija k sodelovanju pri oblikovanju te podobe povabili mene. Motiv naj bi povzel osrednji slogan festivala, ki je bil tokrat (R)evolucija in osrednjo temo festivala, preplet svile in čipke.

  • Posebna izdaja znamke FIČ 2023525
  • Festival idrijske čipke 2023 (r)evolucija
  • Naslovnica National geographic: Sijaj svilene niti 2023 Tina Koder
  • Klekljanje motiva sviloprejke

Izhajala sem iz ideje kreativnega procesa, ki botruje nastajanju vsake avtorske čipke in gre od ideje preko skice do izrisa natančnega vzorca za klekljanje ter končnega izdelka, čipke. Ta proces (r)evolucije sem vizuelno ponazorila s podobo transformacije sviloprejke od faze kokona do metulja. Končna podoba je tako sestavljena iz kokona, skice, vzorca za čipko in čipke, ki sem jo po tem vzorcu sklekljala. Čipki sem posvetila posebno pozornost, saj sem v njej želela zajeti vso nežnost in prefinjenost, ki ju povezujemo s pojmom idrijske čipke (in čipk nasploh), metulj svoloprejke pa je seveda najlepši možni simbol teh lastnosti. Obenem ponazarja tudi vse ženske, ki so idrijsko čipko ponesle v svet in skrbijo za to, da še vedno ostaja pomemben del identitete Idrije.

Gospa Milena Kalan Frančeškin je čipko sviloprejkinega metulja sklekljala še iz svilene niti, ki jo je pripravila gospa Maja Botulin Vavpotič. Ta čipka je nato, na fotografiji Arneja Hodaliča in Katje Bidovec, krasila tudi naslovnico majske številke slovenske izdaje revije National Geographic, bila pa je tudi del osrednje festivalske razstave z naslovom Sijaj svilene niti.


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024