Moja avtorska idrijska čipka na sejmu Makers United Chemnitz

Chemnitz, 9. in 10.julij 2022

Na povabilo ekipe Nova Gorica-Gorizia Evropska prestolnica kulture 2025 sem se udeležila dogodka Makers United v nemškem Chemnitzu. To mesto bo namreč z njimi leta 2025 delilo naziv kulturne prestolnice Evrope in z udeležbo dveh razstavljavcev na sejmu Makers United so želeli tamkajšnji javnosti predstaviti delček slovenske ustvarjalnosti in inovativnosti ter vzpostaviti nove vezi med mestoma. Poleg mojih čipk so bili na ogled še izdelki v kombinaciji kamna in lesa Luke Boltarja.

Sejem Makers United je sicer namenjen predstavitvi kreativnih in inovativnih tehnoloških rešitev ustvarjalcev z najrazličnejših področij. Poseben poudarek je na sodobnih tehnologijah, zato ne preseneča, da je daleč največ zanimanja požela "pametna" čipkasta ogrlica z led osvetlitvijo in vgrajenim elektronskim vezjem, ki je nastala v sodelovanju z mojim možem Gregorjem Grajzarjem (Infotronika) in je bila prvič predstavljena na lanski razstavi v Idriji.

Obiskovalce je poleg tehnološke dovršenosti izdelka posebej navdušila kombinacija sodobne tehnologije in klekljane čipke kot tradicionalne obrti, ki je v teh krajih zelo dobro poznana - področje Erzgebirge oz.Češko rudogorje (hribovje na meji med Nemčijo in Češko) je namreč že stoletja eno od pomembnih evropskih čipkarskih središč. Prav ne tej podlagi sva vzpostavila tudi kar nekaj kontaktov in morda se v Chemnitz vrneva že v bližnji prihodnosti.

  • Rastavni prostor sejem Makers United Chemnitz 2022
  • Kačji pastir na buli sejem Makers United Chemnitz 2022
  • Obiskovalci Makers United Chemnitz 2022
  • Obiskovalci sejem Evropska prestolnica kulture Chemnitz 2022
  • s Tanjo Rijavec GO! 2025

 


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024