Razstava in predstavitev v Hong Kongu

Ljubljana, 30.11.2016

  • otvoritev razstave tina hong kong 2016
  • otvoritev razstave hong kong 2016 02

Med 3. in 7.novembrom sem na povabilo podjetja Aoku 3D sodelovala na razstavi „Zodiac Morphosis: Art&Fashion in the digital age“, ki se je odvijal v razstavnem prostoru Loft22 stolpnice California tower v središču Hong Konga. V podjetju Aoku 3d, s katerim že nekaj časa sodelujem, so želeli na dogodku združiti umetnost, modo in tehnologijo, vzhod in zahod, dediščino in sodobnost, rokodelstvo in najnovejšo tehnologijo 3d tiska. Poseben poudarek je bil na unikatnem oblikovanju izdelkov po naročilu in interakciji s potrošnikom, kot protiutež brezosebnosti serijske proizvodnje.

  • obiskovalci razstave hong kong
  • otvoritev razstave hong kong 2016 01

Del razstave je bila tudi kolekcija nakita Zodiac, pri kateri smo sodelovali oblikovalci iz različnih delov sveta, navdih za ustvarjanje pa smo našli v delih letos preminulega vietnamskega slikarja Nguyen Tu Nghiem-a. Poleg dveh kosov nakita iz kolekcije Zodiac (zapestnici Kača in Zmaj) sem za to predstavitev pripravila še izbor manjših kosov nakita iz mojih prejšnjih kolekcij.

  • demonstriranje kleklanja hong kong 2016
  • razstava hong kong 2016

Na razstavi so sodelovali še britanski oblikovalec dr.Lionel T.Dean (Future Factories), eden od pionirjev 3D računalniškega oblikovanja in tiska, ki se je predstavil s svojimi svetili-skulpturami; belgijski oblikovalec tekstilij Jonathan Riss, ustanovitelj in kreativni direktor pariške modne hiše Jay Ahr (predstavil se je s kolekcijo oblačil in slik z unikatno vezenino po motivih kitajskega zodiaka); poleg njiju so se samostojno predstavili še trije oblikovalci nakita, izdelanega s tehnologijo 3d tiska: tajvanska oblikovalka Ting Tang (Elements Lab), hongkongški oblikovalec Desmond Chan (Vulcan Jewelry) in hongkongško podjetje Mings 3D. Pri kolekciji Zodiac sta sodelovali še makedonska oblikovalka Biljana Klekačkoska (nakit iz srebrnega filigrana) in avstralska oblikovalka 3D tiskanega nakita Marta Cherednik (Malinko).

  • me and lionel t dean
  • me and ting tang

Poleg razstave so si obiskovalci lahko ogledali tudi demonstracijo dela (v ta namen sem s sabo prinesla svoj klekljarski pribor) in prisluhnili predavanjem sodelujočih oblikovalcev. Moje predavanje je bilo sestavljeno iz dveh delov, v prvem sem najprej spregovorila o idrijski čipki, v drugem pa še o svojem oblikovanju sodobne, avtorske čipke. Predavanju je sledila še demonstracija. Odziv obiskovalcev je bil izjemno dober in v veselje mi je bilo, da sem lahko idrijsko čipko predstavila v okolju, ki je še ni poznalo. Presenetilo me je zanimanje, s katerim so si ljudje ogledovali moje delo. V Evropi in tudi v nekaterih drugih delih sveta je klekljanje kot tekstilna tehnika namreč zelo prepoznavno, zato tudi moji izdelki ne potrebujejo posebne razlage. V Hong Kongu pa je bilo to za obiskovalce popolna novost – ob vsej bogati tekstilni dediščini, ki jo Kitajska sicer premore. Meni pa je bilo, po drugi strani, zanimivo izvedeti nekaj več o tehniki 3D tiska, ki ji do sedaj nisem posvečala dovolj pozornosti.

  • obiskovalka razstave hong kong 2016 2
  • kacji pastir hong kong
  • izdelki zodiak hong kong 2016
  • kaca

Organizacija dogodka je bila na zelo visoki ravni. Odprtje razstave je bilo izjemno dobro obiskano, udeležilo se ga je kar nekaj znanih osebnosti, kar ni ušlo lokalnim medijem in družabnim kronikam.

Obisk Hong Konga in moja prva predstavitev v Aziji je bil lepa in navdihujoča izkušnja, veseli me, da sem bila del tega dogajanja in verjamem da bomo s podjetjem Aoku 3D uspešno sodelovali tudi v prihodnje.

  • predavanje idrijska cipka hong kong
  • radijski intervju
  • projekcija

 


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024