Idrijska čipka kot del performansa brazilske umetnice Renate Padovan v galejiji Kapelica

Ljubljana, 27. marec 2013

  • Idrijska čipka v galeriji Kapelica

V ljubljanski galeriji Kapelica se je v sredo, 27.marca zvečer, odvil zanimiv umetniški dogodek iz cikla zavoda CONA ZVO.ČI.TI - zvočni prostorski performans Braneta Zormana in predstavitev projekta brazilske umetnice Renate Padovan , ki je v rezidenci v Ljubljani ustvarila projekt Xingu iz serije Yiara.

Umetničin projekt Yiara-Xingu je cikel zvočnih performansov, ki temeljijo na risbah rek, katerih tok prekinjajo , spreminjajo ali preusmerjajo kanalizacijski sistemi.

  • Galerija Kapelica - reka
  • Idrijska čipka

Ti so v tem kontekstu znak za nenasitni kapital in tesno prepletenost gospodarstva in politike, kar se realizira v hitro spreminjajočih se po meri interesov kapitala sprejetih zakonskih aktih in po drugi strani po njihovem nespoštovanju. Renata Padovan v svojem projektu tako problematizira gradnjo jeza na reki Xingu v Braziliji , kjer bodo zaradi tega konstrukcijskega posega nedopustne posledice utrpeli tam živeči staroselci, ki jim država s to poteze krade ozemlje. A lokalna zgodba ima globalne razsežnosti, še opozarja umetnica, saj gre pri tem za poseg v svetovno biosfero in uničevanje amazonskega pragozda.

Avtorica se je med bivanjem v Sloveniji po naključju srečala z idrijsko čipko in tako dobila idejo, da bi jo vključila v svoj projekt. Povezala se je z mano in dogovorili sva se, da sklekljam porečje reke, ki se bo zaradi jezu že v kratkem zelo spremenilo. Čipka nastaja neposredno po risbi rečnega toka in je izvedbeno precej zahtevna, vendar mi prav zato predstavlja poseben izziv. Proces izdelovanja čipke je bil tudi del sinočnjega performansa v galeriji Kapelica, kjer so nastale fotografije. Za dokončanje celotne čipke bo seveda potrebnih še kar nekaj ur...


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024