Mesec mode: Čipke v Pokrajinskem muzeju Maribor

Maribor, 5.5.2016

Mesec mode v pokrajinskem muzeju Maribor je letos posvečen krašenju tkanin, še posebej čipki in vezenini. Kot je že navada, na osrednji razstavi izpostavijo predmete iz bogatih muzejskih zbirk, sodobnosti pa se približajo z nizom dogodkov, povezanih s vsakokratno temo razstave. Sama se na razstavi, ki bo na ogled do 26.maja, predstavljam z manjšo kolekcijo 3d nakita iz idrijske čipke

Na prvem tematskem večeru z naslovom Moda in umetnost, ki se je odvil 5.maja, smo sodelovale tudi avtorice, ki se pri svojem delu na različne načine srečujemo s čipko in čipkastimi oblikami - poleg mene še Alja Novak Viryent (čevlji z idrijsko čipko), Catbriyur (nakit iz porcelana v videzu čipke), Manca Ahlin (čipka v arhitekturi) in Petja Zorec (moška oblačila s čipko). Večer je minil v prijetnem pogovoru s kustosoma, ga. Majo Hren Brvar in g.Tadejem Pungartnikom, ki so mu prisluhnili številni obiskovalci dogodka. 

Do konca meseca se bodo v Pokrajinskem muzeju zvrstili še dogodki Moda in mladi (predstavitev kreacij študentov tekstilnega oblikovanja iz Ljubljane, Maribora in Zagreba), Moda in tradicija (odprtje razstave štajerskih klekljaric "Skrivnost čipke") ter Moda in mesto.

Obisk Maribora sem izkoristila tudi za vodenje krajše delavnice risanja vzorcev za čipko, ki se je odvila v zgodnjih popoldanskih urah v prostorih Ateljeja Art:reSet v centru mesta (galerija Presta). V prijetnem vzdušju so udeleženke ustvarile nekaj zelo uspelih vzorcev, kar je le še en dokaz več, da se tudi na vzhodnem delu Slovenije čipkarstvo živahno razvija.

  • Mesec mode Maribor čipka
  • Mesec mode pogovor: Alja Novak Viryent in Tina Koder Grajzar
  • Mesec mode Maribor vitrina
  • Mesec mode Maribor nakit Catbriyur in Avtorska čipka Tine Koder na manekenkah

 


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024