Prvo mesto na natečaju 'Sodobna in tradicionalna uporaba ovčje volne v rokodelstvu'

30.maj Idrija

  • natečaj sodobna tradicionalna upraba ovčje volne čipka
  • natečaj sodobna tradicionalna upraba ovčje volne čipka
  • sodobna tradicionalna upraba ovčje volne čipka
  • sodobna tradicionalna upraba ovčje volne rokodelstvo

30.maja se je zaključil natečaj v okviru evropskega projekta Lanatura, ki ga je na čezmejnem območju Slovenija - Italija razpisala Občina Idrija.

Strokovna komisija pod vodstvom prof.dr.Janeza Bogataja je v konkurenci triinpetdesetih izdelkov in kolekcij podelila dve prvi mesti. Eno je pripadlo pletenemu šalu z avtorsko idrijsko čipko, ki sva ga zasnovali z izkušeno pletiljo, gospo Renato Nagode. Šal je v celoti izdelan iz naravne slovenske ovčje volne, kar mu daje značilen rustikalen izgled. Tudi čipka je sklekljana iz debele volnene niti, ki mi je predstavljala poseben izziv, saj je bil proces dela zaradi nje nekoliko drugačen, tudi izris vzorca sem morala prilagoditi temu večjemu rastru.

S končnim izdelkom sva z gospo Renato zelo zadovoljni, njegovo estetsko in izvedbeno vrednost pa je potrdila tudi strokovna komisija, zato verjamem, da je zmaga na natečaju "Sodobna in tradicionalna uporaba ovčje volne v rokodelstvu" šele začetek najinega sodelovanja in mnogih novih, inovativnih kreacij v kombinaciji pletenine in idrijske čipke.

 


Vse pravice pridržane Tina Koder & Infotronika 2008-2024